Purjelentokurssit 2017

Purjelento tarjoaa upeita elämyksiä ja onnistumisen tunteita, sillä kone pysyy ilmassa vain omien taitojesi mukaan löydetyillä termiikeillä - joita kutsutaan tuttavallisemmin nostoiksi. Purjelennon opiskelu Räyskälän kokeneiden lennonopettajien ja hyvän koulutuskaluston ansiosta on mukavaa ja sujuvaa.

Räyskälän ilmailukeskus on suomalaisen purjelennon keskus. Räyskälää pitää kotikenttänään usea purjelentokerho sekä lukuisa määrä yksityiskoneita. Aktiivisen purjelentotoiminnan vuoksi kentällä toimii purjekoneiden hinauspalvelut päivittäin Räyskälä-Säätiön toimesta, kentän sydämessä ravintola Huhkajalampi auttaa niin kahvihampaan kolotukseen kuin isompaankin nälkään. Kentän kupeessa, kauniin Vääriäjärven rannalla sijaitsee Räyskälä-Säätiön rantasaunat sekä motelli. Motellin huoneet ovat jo lähtöjään edullisia, mutta kurssilaisille on majoitusta tarjolla hyvin tingittyyn hintaan.  

Räyskälä-Säätiö järjestää vuonna 2017 kolme purjelennon peruskurssia. Kurssit sisältävät vain lento-osuuden, joten kaikille kursseille (paitsi moduuli 1) tulee oppilailla olla suoritettuna purjelentokoulutuksen teoriaosuus. Verkkoteoria on helppo ja joustava tapa suorittaa teoriaopinnot. Verkkoteoriaa tarjoaa Suomen Urheiluilmailuopisto, katso lisätietoja osoitteesta www.suio.fi
Ilmailuliitto tarjoaa sivuillaan sähköisessä muodossa Purjelentotaito-oppikirjan, käy tutustumassa!

Kurssiajankohdat:
Viikonloppukurssi alkaa kelien salliessa 8.4. ja jatkuu joka viikonloppu 7.5. saakka.
II-kurssi lennetään leirimuotoisena 4.6. - 18.6. päivittäin.
III-kurssi lennetään leirimuotoisena 24.7. - 6.8. päivittäin.

PURJELENNON MODUULIKURSSIT

Moduulikursseihin kuuluu kolme viikonloppua ja viikon intensiivijakso.

Lennot lennetään seuraavasti:

1. Tutustumiskurssi, sisältää lennot 1-15 hintaan 990 €
Tutustumiskurssilla pääset ohjaamaan opettajan kanssa purjekonetta, saat kunnon purjelentoelämyksen ja varsin kattavan käsityksen purjelentämisestä. Moduulia varten et tarvitse lääketieteellistä kelpoisuustodistusta (medikaalia).

2. Yksinlentokurssi, sisältää lennot 16-30 hintaan 990 €
Yksinlentokurssilla hiotaan lisää lennon ja varsinkin laskeutumisen teknistä suorittamista. Tämän osan jälkeen saatat olla jo varsin lähellä yksinlennoilta vaadittavaa osaamis- ja suoritustasoa. Myöskään tämän moduulin suorittamiseen ei vaadita medikaalia, kaikki lennot lennetään opettajan kanssa.

3. Lupakirjakurssi, sisältää lennot 31-50 hintaan 800 €
Lupakirjakurssi tähtää purjelentäjän lupakirjan saavuttamiseen, eli  lennetään myös oppilaan yksinlennot ja lupakirjaan vaadittava lentokoe tarkastuslentäjän kanssa. Yksinlentoja varten vaaditaan oppilaslupakirja ja medikaali (eli lääkärintarkastuksessa tulee käydä hyvissä ajoin ennen kurssin aloittamista).

Mikäli maksat koko kurssin kerralla, hinta on silloin 2600 €.

Mihin pitää tulla?

Purjelentokurssin ensimmäisenä päivänä Räyskälään, Motellin Isoon luokkaan kello 10.00.

Purjelentäjäksi - Pääsisinkö minä lentämään?

Purjelentokurssille pääsee samana vuonna jolloin täyttää 15 vuotta. Purjelentäjän lupakirjan - eli luvan lentää ilman opettajan valvontaa - saa 16-vuotiaana. Terveydelliset vaatimukset ovat lupakirjakurssilla samaa luokkaa kuin ajokorttia varten. Esteenä lupakirjan saamiselle ovat ainoastaan sellaiset sairaudet jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi pyörtymisiä tai vastaavaa toimintakyvyttömyyttä (esim. diabetes, epilepsia).

Mitä pitää tehdä ennen purjelentokurssia?

Ensin pitää täyttää muutama lomake ja sitten liittyä Suomen Ilmailuliiton jäseneksi. Lupakirjakurssilaisten tulee käydä myös lääkärissä.

Täytettävät lomakkeet

Tärkein on Ilmoittautumislomake jotta tiedämme että olet tulossa. (Jos haluat lupakirjan eli lentää kurssin alusta loppuun, valitse lomakkeesta kaikki kolme osiota)
Huomaa, että alle 18-vuotiailta vaaditaan holhoojan suostumus kurssiin osallistumiselle. Voit täyttää ja allekirjoittaa lomakkeen ja lähettää sen sähköpostilla toimistoon (office(at)rayskala.com).

Lisäksi tarvitaan Lentokoulutuksen vakuutusturva ja vastuunrajoitus-kaavake täytettynä, sillä vahinkoja varten on hyvä varautua (vaikkei mitään sattuisikaan).

Lääketieteellinen kelpoisuustodistus (=medikaali). Huomaa, että tutustumiskurssin voi aloittaa vaikka ei olisi käynyt vielä ilmailulääkärillä.  Lääketieteellinen kelpoisuustodistus tarvitaan ensimmäistä yksinlentoa varten.

Lääkärintarkastus on syytä suorittaa hyvissä ajoin,  jotta ehdit saada lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen (medikaalin) Trafista. Lista TraFin valtuuttamista ilmailulääkäreistä (TraFin sivut) Löydät avautuvalta sivulta pdf-tiedoston, valitse listasta sinulle sopivin paikka.

Huom! Mikäli lennät vain moduulikurssin ensimmäisen tai kaksi ensimmäistä osaa, et tarvitse medikaalia.

Täytä tarvittavat paperit ja palauta ne kaikki osoitteella:

Räyskälä-Säätiö, Räyskäläntie 311, 12820 Räyskälä

Vahvistamme kurssille hyväksymisen ennen kurssin alkua.

Muistathan liittyä Suomen Ilmailuliiton jäseneksi

Lisätietoja Suomen Ilmailuliittoon liittymisestä ja jäsenmaksuista saat joko Ilmailuliiton kotisivuilta www.ilmailu.fi kohdasta "Jäsenasiat". Voit myös soittaa suoraan Ilmailuliittoon puh (09) 350 9340. Jos olet liittynyt jonkin ilmailukerhon jäseneksi, yleensä olet automaattisesti liittynyt samalla Ilmailuliiton jäseneksi.

Ilmailuliiton jäsenmaksuun sisältyy tapaturmavakuutus joka kattaa kaikki ilmailulajit, joten et tarvitse erillistä vakuutusta kurssia varten.

Mitä purjelentokurssin maksulla saa?

Purjelennon kurssimaksuun sisältyy lennot (ja mahdolliset tarkastuslennot) sekä henkilökohtainen lentopäiväkirja.

Lääkärintarkastus ja lupakirja pitää maksaa erikseen.
Lääkärintarkastuksen hinta paikasta riippuen on noin 100-200 euroa. Vantaanportin Lääkärikeskus antaa ilmailijoille alennusta laboratoriomaksuista.

Lisäksi Trafi perii lupakirjasta ja "medikaalista" (lääketieteellinen kelpoisuustodistus) omat lunastusmaksut.

Miten purjelentokurssille pitää varautua?

Kurssin lento-osan aikana vietetään paljon aikaa lentokentällä. Normaalisti koulutus tapahtuu kahdella kaksipaikkaisella koulukoneella (enintään 4 oppilasta/kone). Eli saatat joskus joutua odottamaan maassa pitkiäkin aikoja jotta pääset itse lentämään, mutta kentältä löytyy yleensä seuraa ja tekemistäkin varsinkin vilkkaina päivinä.

Pakkaa mukaasi hyvät aurinkolasit, auringolta suojaava hattu ja vaatteita joka säälle.

Majoitus
Pidemmille lento-osuuksille kannattaa kysyä majoitustarjousta Räyskälä-Säätiön toimistosta. Voit myös majoittua asuntovaunussasi leirintäalueellamme.

Ruokailut
Ruokailut tapahtuvat omalla kustannuksella. Vaihtoehtoina on tehdä ruoka itse tai syödä Ilmailukeskuksen mukavassa ravintola Huhkajalammessa.

Leirialueella on myös grillikatoksia joissa päivän lennot "lennetään" illalla uudestaan ja valmistetaan omia iltapaloja. Motellin aulassa on jääkaappeja, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin kaikkien käytettävissä, lisäksi Pikkuluokan yhteydessä on vapaassa käytössä oleva pieni keittiö.

Millä purjelentokurssi lennetään?

Räyskälä-Säätiöllä on kaksi kaksipaikkaista ASK-21  koulukonetta. Koulutukseen käytettävillä koneilla on Kasko, istuinpaikka- ja vastuuvakuutukset.

Mitä sitten kun purjelentokurssi on ohi?

Räyskälä on hauska paikka, sillä kentällä toimii useita kerhoja, jokaisessa kerhossa on omanlaisensa meininki. Viimeistään kurssin jälkeen kannattaakin liittyä johonkin ilmailukerhoon. Siten saat kerhon kaluston käyttöösi ja uusia samanhenkisiä ystäviä. Jotta löydät itsellesi sopivan kerhon, tutustu muihin lentäjiin jo kurssin aikana. Jos käyt ilmailukerhon järjestämällä teoriakurssilla talven aikana, saat varmasti mahdollisuuden liittyä kerhon jäseneksi. Voit ottaa kerhoihin myös itse yhteyttä. Räyskälässä toimivien kerhojen kotisivuja

TERVETULOA RÄYSKÄLÄN TAIVAALLE!